Saturday 23 August 2008

Ουρές; Ποιές ουρές;

Λοιπόν ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Βελγίου είναι ότι γενικά δεν πρέπει να περιμένεις στην ουρά. Για όλες τις επαναλαμβανόμενες πληρωμές (τηλέφωνο, νερό, ηλεκτρικό, αέριο κλπ.) μπορείσ να δώσεις εντολή στην τράπεζα να πληρώνονται αυτόματα (domiciliation). Οι λογαριασμοί φτάνουν πρώτα στο σπίτι σου και οι πληρωμές γίνονται λίγες μέρες αργότερα - έτσι έχεις χρόνο να μπλοκάρεις μια πληρωμή αν νομίζεις ότι η τηλεφωνική π.χ. εταιρεία σε χρέωσε παραπάνω. Και φυσικά όλα αυτά χωρίς επιβάρυνση από την τράπεζα, ακόμη και αν ο λογαριασμός πρέπει να πληρωθεί σε άλλη τράπεζα και όχι στη δική σου.

Αλλά και για κάθε άλλη κατά περίπτωση εντολή πληρωμής δεν πρέπει να περιμένεις στην ουρά. Πρόστιμα, συνδρομές περιοδικών, εξόφληση της εφορίας, έξοδα ιατρικών εξετάσεων, για οποιαδήποτε πληρωμή ακόμη και για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό (μέχρι ενός ορισμένου ορίου) αρκεί να συμπληρώσεις μια εντολή πληρωμής (virement), την οποία σου στέλνουν μαζί με το σχετικό τιμολόγιο. Την εντολή αυτή την αφήνεις σε ένα ειδικό κουτί στο υποκατάστημα της τράπεζάς σου, χωρίς φυσικά να περιμένεις στην ουρά. Βέβαια, όλες οι τράπεζες προσφέρουν τώρα και τη δυνατότητα να διαχειριστείς τους λογαριασμούς σου και διαδικτυακά από τον ηλεκτρονικό σου υπολογιστή στο σπίτι σου.

Όταν ταξιδεύεις, εκτός από την δυνατότητα που έχεις να αγοράσεις τα εισητήριά σου από το διαδίκτυο, έχεις και τη δυνατότητα (για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες) να πάρεις και την κάρτα επιβίβασης ηλεκτρονικά και να μην περάσεις καθόλου από τις ουρές στο check-in. Αν έχεις βαλίτσα την αφήνεις σε μιά συγκεριμένη θέση όπου απλώς της βάζουν την σχετική ετικέττα (βέβαια δεν πρέπει να είναι υπέρβαρη). Αν σε ενοχλούν και οι ουρές στα supermarket μπορείς να παραγγείλεις μέσω διαδικτύου και είτε να πάρεις τα πακέττα σου ο ίδιος είτε να σου τα φέρουν σπίτι (φυσικά έναντι κάποιας επιπλέον πληρωμής).

Οι μόνες ουρές που βλέπει κανείς στο Βέλγιο είναι οι ουρές που σχηματίζουν το πρωί της Κυριακής έξω από τους φούρνους οι φανατικοί των croissants και των pistolets (μικρά στρογγυλά ψωμάκια), οι ουρές όσων έμειναν τελευταίοι και δεν αγόρασαν εισητήρια για κάποια συναυλία ή για κάποια ταινία (μπορείς να αγοράσεις εισητήρια από το διαδίκτυο για σχεδόν όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) ή οι ουρές που κάνουν οι θαυμαστές κάποιου υπέρλαμπρου άστρου προκειμένου να πάρουν κάποιο αυτόγραφο. Α, ναι, και οι ουρές των αυτοκινήτων στα πρωινά ή τα απογευματινά μποτιλιαρίσματα ... αλλά και γι'αυτές υπάρχει φάρμακο, η τηλεργασία, για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο.

Υ.Γ. Σε επόμενο άρθρο θα πούμε επίσης και πως παίρνεις ταχυδρομικά τις πινακίδες για το καινούργιο σου αυτοκίνητο.

3 comments:

athinovio said...

αξιοζήλευτο αλλά θα ήθελα να μάθω και τι γίνεται με τις εκλογές. Πώς έχουν τα πράγματα στο Βέλγιο;

Takis Alevantis said...

Έχω προγραμματίσει σχετικό «γράμμα» για το προσεχές μέλλον. Το Σεπτέμβριο έχουν συνέδρια μερικά από τα Φλαμανδόφωνα κόμματα και θα δούμε αν υπάρξουν εξελίξεις. Να θυμίσουμε τον περίφημο βέλγικο συμβιβασμό (compromis à la belge) που έχει ξελασπώσει την μικρή αυτή χώρα κατ'επανάληψη.

athinovio said...

σε ευχαριστώ
ανυπομονώ να το διαβάσω