Sunday 17 August 2008

Ένα χαλί από λουλούδια

Το γεγονός που σημάδεψε την αργία του 15αύγουστου στις Βρυξέλλες ήταν το χαλί από βιγόνιες που στρώθηκε στην κεντρική πλατεία το απόγευμα της 14ης Αυγούστου. Άπό το 1986 αποτελεί παράδοση στις Βρυξέλλες να στήνουν ένα χαλί από λουλούδια κάθε δύο χρόνια και οι τουρίστες συρρέουν για να απολαύσουν το θέαμα κατά προτίμηση από το μπαλκόνι του Δημαρχείου ή από κάποιο άλλο μπαλκόνι ή παράθυρο με θέα στην πλατεία.

Το πρώτο τέτοιο χαλί στρώθηκε το 1971 και ήταν έργο του φλαμανδού αρχιτέκτονα τοπίων Ε. Στώτεμανς (Stautemans). Φέτος χρησιμοποιήθηκαν 700.000 βιγόνιες για να σχηματίσουν, προς τιμή της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγαλύτερο στον κόσμο ταπισερί τύπου σαβονερί (Savonnerie) με μοτίβα εμπνευσμένα από σχέδια του 17ου-18ου αιώνα. Το χαλί στρώθηκε από εκατό περίπου εθελοντές με βάση σχέδιο του αρχιτέκτονα ανθοδετικής Μάρκ Σωτήτ (Schautteet) επάνω σε ένα διαφανές διάτρητο πλαστικό που δημιουργεί το κάταλληλο μικροκλίμα έτσι ώστε να διατηρούνται τα λουλούδια φρέσκα και με ζωηρά χρώματα.

Όπως όλα τα όμορφα πράγματα το πολύχρωμο αυτό κατασκεύσμα θα διαλυθεί το βράδυ της Κυριακής 17 Αυγούστου. Ραντεβού το 2010 ...

1 comment:

athinovio said...

το πιο όμορφο πράγμα που έχω δεί!
τί μεράκι!

ευχαριστώ που μας το έδειξες!