Tuesday 24 November 2009

Φόρος ακίνητης περιουσίας (μικρής και μεγάλης)

Όταν πρωτοκατοικηθεί ένα σπίτι στο Βέλγιο ο ιδιοκτήτης του πρέπει να το δηλώσει μέσα σε 30 μέρες στο Κτηματολόγιο (cadastre) το οποίο καθορίζει το «κτηματολογικό εισόδημα» (revenu cadastral). Πρόκειται για το ετήσιο ενοίκιο που θα απέφερε το σπίτι (ή το διαμέρισμα) αν ήταν νοικιασμένο. Αν το σπίτι δεν νοικιαστεί αυτό το θεωρητικό εισόδημα προσδιορίζεται με βάση τον μέσο όρο των ενοικίων της περιοχής.

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας (précompte immobilier) καθορίζεται στη συνέχεια ως ποσοστό αυτού του θεωρητικού εισοδήματος (1,25% για την Βαλλονία και τις Βρυξέλλες και 2,5% για την Φλάνδρα). Φυσικά αν είστε πολύτεκνοι, αν έχετε ανάπηρους στην οικογένεια ή αν το σπίτι νοικιάζεται ως κοινωνική κατοικία δικαιούστε μείωσης του φόρου.

Φόρο ακίνητης περιουσίας πληρώνουν ΟΛΑ τα ακίνητα. Αν κάνετε σημαντική ανακαίνιση του σπιτιού πρέπει επίσης να την δηλώσετε στο Κτηματολόγιο γιατί ενδεχομένως η τιμή ενοικίασης του σπιτιού (και συνεπώς το κτηματολογικό εισόδημα) ίσως να έχει αλλάξει. Αν εντωμεταξύ έχουν αλλάξει και οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή σας (αναβάθμιση ή υποβάθμιση) είναι σίγουρο ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα αλλάξει επίσης (αύξηση ή μείωση). Φυσικά μπορείτε να κάνετε ένσταση αν έχετε αντιρρήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες (στα γαλλικά) στο Βελγικό Υπουργείο Οικονομικών.

3 comments:

Γιάννης Καραμήτρος said...

Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα αλλά παλαιότερα τα έσοδα από τους φόρους στα ακίνητα εισπράττονται από τους ΟΤΑ.

Takis Alevantis said...

Βεβαίως, τα έσοδα προορίζονται για την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Αγγελος said...

Το 1,25% που αναφέρεται πάει υπέρ του κράτους (σήμερα, της περιφέρειας).
Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (ως και 40% στο Schaerbeek!) πηγαίνει στο δήμο!
Σημειωτέον πάντως ότι το τεκμαρτό εισόδημα είναι κατά κανόνα πολύ χαμηλότερο από αυτό που πράγματι θα απέφερε η ενοικίαση του σπιτιού.