Thursday 3 December 2009

Παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ακτιβιστών κατά της παγκοσμιοποίησης

Το εφετείο της Λιέγης καταδίκασε πρόσφατα το βελγικό κράτος να καταβάλει αποζημίωση από 2.000 ευρώ σε τέσσερεις ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης οι οποίοι απαλάχτηκαν της κατηγορίας συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Το δικαστήριο καταδίκασε μάλιστα την καταχρηστική χρησιμοποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2001 όταν οι τέσσερεις ακτιβιστές οργάνωσαν στη Λιέγη, με άδεια των αρχών, διαδήλωση κατά της συνόδου κορυφής του Ecofin. Μετά από μια διετία οι ακτιβιστές πληροφορήθηκαν ότι οι αρχές είχαν κινήσει εναντίον τους διαδικασία παρακολούθησης των κινητών τους τηλεφώνων και του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου επειδή θεωρήθηκαν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Και μάλιστα η διαδικασία κινήθηκε με άδεια εισαγγελέα χωρίς όμως οι ίδιοι να έχουν ενημερωθεί επίσημα.

Οι τέσσερεις ακτιβιστές κατήγγειλαν την παραβίαση των θεμελειωδών τους δικαιωμάτων υπογραμμίζοντας ότι η διαδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο του κοινωνικού κινήματος που με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξομειωθεί με τρομοκρατική δραστηριότητα. Αθωώθηκαν σε δύο περιπτώσεις από την δικαιοσύνη πριν προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση από το βελγικό κράτος. Η πρόσφατη απόφαση του εφετείου που τους δικαίωσε επιβεβαιώνει τις καταχρηστικές παρακολουθήσεις κατά παράβαση του αντιτρομοκρατικού νόμου και κρίνει αδικαιολόγητη την έφεση που υπέβαλαν οι δικαστικές αρχές κατά της πρωτόδικης απόφασης. Μάλιστα κρίνει εσφαλμένη ακόμη και την αρχική εισαγγελική παραγγελία για τις παρακολουθήσεις.

No comments: