Thursday 8 October 2009

Το τζαμί των Βρυξελλών

Το τζαμί των Βρυξελλών βρίσκεται σε μιά γωνιά του μεγάλου πάρκου των εορτών της πεντηκοταετίας της βέλγικης βασιλείας (Parc du Cinquentenaire). Βρίσκεται κοντά στην Σχολή Ευελπίδων και δύο βήματα από το Berlaymont, έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Justus Lipsius, έδρα του Συμβουλίου Υπουργών. Γειτονεύει με τράπεζες, εστιατόρια κτήρια γραφείων και πολυκατοικίες αλλά και με αρκετές πρεσβείες καθώς και με διάφορα Μουσεία (Πολεμικό, Ιστορικό, Αυτοκινήτου, Τέχνης). (Με ελληνικά δεδομένα θα αντιστοιχούσε στο κτήριο της προεδρικής φρουράς στον Εθνικό Κήπο).


Έδρα του Ισλαμικού Κέντρου του Βελγίου, το τζαμί στεγάζεται σε ανακαινισμένο περίπτερο του αρχιτέκτονα Ernest Van Humbeek που είχε κατασκευαστεί για την εθνική έκθεση των Βρυξελλών του 1880. Στη συνέχεια έμεινε ασυντήρητο μέχρι το 1967 που ο βασιλιάς Μπωντουέν το έκανε δώρο στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φεϋζάλ. Το περίπτερο ανακαινίστηκε με έξοδα της Σαουδικής Αραβίας υπό την επίβλεψη του τυνήσιου αρχιτέκτονα Μπουμπακέρ και εγκαινιάστηκε απο τον επόμενο σαουδάραβα βασιλιά Καλίντ και τον Μπωντουέν το 1978.

Στο τζαμί στεγάζεται δημοτικό σχολείο για παιδιά μωαμεθανών, κέντρο διδασκαλίας της αραβικής γλώσσας για ενήλικες και παιδιά και κέντρο κατήχησης στον ισλαμισμό. Κάθε Παρασκευή μεσημέρι την ώρα της προσευχής η περιοχή γύρω από το τζαμί γεμίζει από πολυτελείς λιμουζίνες των πρέσβεων των ισλαμικών χωρών αλλά και από αυτοκίνητα εργαζόμενων μουσουλμάνων και πλήθος πιστών που έρχονται με τα πόδια ή με τη συγκοινωνία. Παραδίπλα οι ευέλπιδες κάνουν γυμναστική στο πάρκο ενώ πλήθος βέλγων κάνουν βόλτα κάτω από τα δένδρα μόνοι ή με τα σκυλάκια τους ...

5 comments:

Anonymous said...

ΟΚ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕς ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ Κ.Α. ΕΝς ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΜΑΣ. δΗΛ το δημιουργησαν για ανθρωπιστικους λογουσ.
...που ο βασιλιάς Μπωντουέν το έκανε δώρο στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φεϋζάλ....
Αυτο τα λεει ολα για το ανθρωπιστικο. Ε εμεις δεν ζουμε στην πολιτισμικη Ευρωπη. Ειμαστε βλαχοι.

Takis Alevantis said...

Εγώ δεν είπα τίποτε από τα παραπάνω! Συ είπας.
Αλλά οι καημένοι οι βλάχοι τι σου φταίνε;

Γιάννης Καραμήτρος said...

Παρόλο που κανονίκα δεν θα έπρεπε να απαντάω σε ανώνυμα σχόλια θα το κάνω: Κομπλεξικός είναι αυτός που σχολιάζει ανώνυμα, εγώ και ο συγγραφέας είμαστε 100% επώνυμοι.

Τάκη, γνωρίζεις ποιος χρηματοδοτεί το τζαμί; Παρόλο που έχω μεγαλώσει στις Βρυξέλλες αγνοώ αν τα Θρησκευτικά κτίρια και γενικότερα τις Θρησκείες τις χρηματοδοτεί το Βελγικό κράτος ή ιδιώτες.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Μου αρέσει να αντιφάσκω :)
Όλο λέω ότι το έχω ξεπεράσει και ότι δεν σχολιάζω ανώνυμους αλλά δεν κρατήθηκα. Όσον αφορά το ρατσιστικό λεκτικό Βλάχοι: Που πας ρε Καραμήτρο;

Takis Alevantis said...

Χρηματοδοτείται από την παγκόσμια ισλαμική ένωση (Ligue Mondiale Islamique - Muslim World League) με κεφάλαια κυρίως από την Σαουδική Αραβία.