Tuesday 1 September 2009

Γιορτή για βασιλιάδες, σχολείο για περιπλανώμενους

Τα 50 χρόνια γάμου γιόρτασε προχθές ο βασιλιάς Αλβέρτος ΙΙ του Βελγίου με την βασίλισα Πάολα (αλλά και τα 25 χρόνια γάμου της κόρης του Αστρίντ, τα 10 χρόνια γάμου του γιού του Φιλίπ και τα 6 χρόνια γάμου του άλλου του γιού του Λοράν). Και τα γιόρτασε καλώντας μερικές δεκάδες ζευγάρια Βέλγων που είχαν παντρευτεί τις ίδιες ημερομηνίες με τον βασιλιά ή με τους πρίγκηπες. Χωρίς φανφάρες αλλά με βασιλικές τιμές η βασιλική οικογένεια δεξιώθηκε και διασκέδασε τους προσκεκλημένους απλούς ανθρώπους του λαού, που πέρασαν το κατώφλι του παλατιού και συνομίλησαν με τους βασιλιάδες και τους πρίγκηπες.



Σήμερα που άνοιξαν τα σχολεία είδα ένα ρεπορτάζ για το περιοδεύον σχολείο που έχει οργανώσει η γαλλόφωνη κοινότητα του Βελγίου για τα παιδιά των «περιπλανώμενων» (Ρομά, τσιγγάνοι, εργαζόμενοι σε τσίρκα κλπ.). Ένας δάσκαλος με ένα τροχόσπιτο περιφέρεται στις περιοχές που κατασκηνώνουν οι περιπλανώμενοι και διδάσκει τις βασικές γνώσεις (γραφή, ανάγνωση, αριθμητική κλπ.) στα παιδιά του δημοτικού. Δεν είναι κανονικό σχολείο αλλά συμβάλλει στην βελτίωση του επιπέδου των περιπλανώμενων. Αποτελεί πρωτοβουλία του Κέντρου Παρέμβασης για τους Περιπλανώμενους που εξαρτάται από την Περιφέρεια της Βαλονίας (Centre de Mediation des Gens du Voyage de la Région Wallonie) και πηγαίνει μόνον εκεί όπου υπάρχει αίτημα από τους γονείς. Στην ιστοσελίδα του, το Κέντρο διαθέτει χρήσιμες πληροφορίες για τους περιπλανώμενους στα Βουλγαρικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Σλαβομακεδονικά, Βοσνιακά, Ρουμανικά, Τσιγγάνικα, Αλβανικά, Σλοβακικά και Τσέχικα. Κάτι αντίστοιχο κάνει και ο Jo στη Γαλλία, διδάσκοντας παιδιά ακόμη και εφήβους.

1 comment:

Γιάννης Καραμήτρος said...

Από ότι θυμάμαι οι βασιλιάδες του Βελγίου ήταν και είναι πολύ ταπεινοί.

Ένας πρώην συμμαθητής μου δουλεύει σαν δάσκαλος Ορθόδοξων θρησκευτικών στα σχολεία της Βαλλωνικής κοινότητας και μου έχει πει πως οι περισσότεροι μαθητές του δεν είναι Έλληνες.