Sunday 17 May 2009

Αφισοκόλληση στο Βέλγιο

Μιλήσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση για τη σειρά με την οποία εμφανίζονται τα κόμματα στο Βέλγιο στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Η σειρά αυτή που αποτελεί αντικείμενο κλήρωσης χρησιμεύει και για τις αφισοκολλήσεις.

Κάθε δήμος εγκαθιστά σε πληθώρα σημείων ξύλινα πλαίσια στα οποία και μόνον τα κόμματα και οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να επικολλούν τις προεκλογικές τους αφίσες. Στα ξύλινα αυτά πλαίσια ακολουθείται η αρίθμηση του ψηφοδελτίου. Αν κάποιος υποψήφιος (ή οι πολιτικοί του φίλοι) κολλήσει αφίσες εκτός πλαισίου οι δημοτικές αρχές τις καλύπτουν με άσπρο χαρτί και καλούν το κόμμα οι αφίσες του οποίου «κρύφτηκαν» να ξανακολλήσει τις αφίσες του. Οι παραβάτες μπορεί ακόμη και να να μηνυθούν.

Οι φίλοι ή οι συγγενείς των πολιτικών που θέλουν να τους βοηθήσουν μπορούν να βάλουν αφίσες στις αυλές τους ή στα παράθυρα των διαμερισμάτων τους ή ακόμη στις προθήκες των καταστημάτων τους.

Έτσι αποφεύγεται η αφισορύπανση αφού λίγες μέρες μετά τις εκλογές οι δήμοι, και οι ιδιώτες απομακρύνουν τις σχετικές αφίσες, ενώ οποιος αφισοκολλήσει ανεξέλεγκτα κινδυνεύει με μηνύσεις και καταγγελίες.

1 comment:

Γιάννης Καραμήτρος said...

Τςτςτςτ πάλι οι "κουτόφραγκοι" (όπως έγραψα και στο προηγούμενο ποστ σου).

Στα νέοπλουτα Βαλκάνια, δηλαδή στην Ελλάδα, μόνο στην Εκάλη έχω δει κάτι τέτοιο. Πάντως μιας και άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με την πολιτική πρέπει να δηλώσω πως θεωρητικά οι δήμοι δίνουν συγκεκριμένους χώρους στα κόμματα για τις αφίσες. Στην πράξη... Νομίζω πως ξέρεις τι γίνεται :(