Thursday 7 May 2009

Κάρτα απεριόριστων διαδρομών έναντι πινακίδας κυκλοφορίας ΙΧ

Ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων μειώνοντας το τέλος ταξινόμησης, ή επιτρέπει την κυκλοφορία των ταξί στις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας των λεωφορείων, στο Βέλγιο οι περιφερειακές κυβερνήσεις Φλάνδρας και Βαλλονίας έχουν εδώ και μερικά χρόνια καθιερώσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής της πινακίδας του ΙΧ αυτοκινήτου με κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλη την οικογένεια.

Αν αποφασίσετε να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητό σας ή να το πουλήσετε (χωρίς φυσικά να το αντικαταστήσετε), επιστρέφοντας την πινακίδα κυκλοφορίας, οι οργανισμοί υπεραστικών συγκοινωνιών της Φλάνδρας (De Lijn) και της Βαλλονίας (TEC) σας προσφέρουν δωρεάν μια κάρτα απεριόριστων διαδρομών τριετούς διάρκειας για όλα τα μέλη της οικογένειας. Στην Βαλλονία ο TEC σας προσφέρει επίσης και τη δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου υπό πολύ ευέλικτους όρους (π.χ. ενοικίαση για μια ώρα). Όσοι καταλαβαίνουν γαλλικά μπορούν να ακούσουν και παλαιότερη ραδιοφωνική διαφήμιση του προγράμματος (όταν η προσφερόμενη κάρτα ήταν διετούς διάρκειας).

Από το 2006 που ξεκίνησαν τα σχετικά προγράμματα έχουν εκδοθεί 9.000 περίπου τέτοιες κάρτες, με αντίστοιχες ακινητοποιήσεις ΙΧ αυτοκινήτων. Το πρόγραμμα επιδοτείται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε επειδή το κράτος χάνει έσοδα από τα απωλεσθέντα τέλη κυκλοφορίας.

No comments: