Saturday 4 April 2009

Οι μύθοι της βελγικής ιστορίας

Ο Νίκος Δήμου στο άρθρο του «Μύθοι και Λήθη» αναφέρθηκε στο βιβλίο που συντόνισε η Anne Morelli για τους μεγάλους μύθους του Βελγίου (Les Grands Mythes de l'histoire de Belgique de Flandre et de Wallonie). Ας δώσουμε εδώ μερικά από τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου απλώς για πληροφόρηση.

Από όλους τους λαούς της Γαλατίας οι πιο γενναίοι είναι οι Βέλγοι. Υπερβολή του Ιουλίου Καίσαρα στο έργο του «Ο πόλεμος της Γαλατίας» (Bello Gallico) για να δικαιολογήσει την πολιτική της καμμένης γης που εφάρμοσε στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής Βόρειας Γαλλίας και του Βελγίου.

Οι «Βέλγοι» βασιλείς Κλοβίς και Καρλομάγνος. Προσπάθειες να αποδειχτεί ότι οι διαμάχες των φλαμανδών με τους βαλλόνους αποτελούν συνέχεια της διαμάχης Φράγκων και Γαλλορωμαίων.

Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν. Ο Βέλγος «άγιος» των προπαγανδιστών αποδεικνύεται πως γεννήθηκε στη Γαλλία και ήταν ένας ανήθικος εκμεταλευτής, αχόρταγος και ξεδιάντροπος.

Ο Βέλγος «εκπολιτιστής» Πέτρος ο Ερημίτης. Ο υποτιθέμενος πρωτεργάτης της πρώτης σταυροφορίας δεν γεννήθηκε στο Βέλγιο και φυσικά οι σταυροφορίες με κανένα τρόπο δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εκπολιτιστικές εκστρατείες των Βέλγων σταυροφόρων.

5 comments:

Γιάννης Καραμήτρος said...

Τον πρώτο μύθο τον έχουν και Έλληνες σύμφωνα με τον οποίο ο Τσώρτσιλ είχε πει: Οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες.

Αν ψάξεις τους εθνικούς μύθους θα δεις ότι πολλοί είναι κοινοί σε διάφορα έθνη. Πριν από κάποια χρόνια είχα δει μία διαδήλωση Ισραηλινών εποίκων και κάποιος κρατούσε ένα πανό που έλεγε: "Όταν εμείς χτίζαμε τον Ναό του Σολομόντα, εσείς τρώγατε Βελανίδια". Είμαι σίγουρος πως κάτι σου θυμίζει...

Γιάννης Καραμήτρος said...

Όταν σχολιάζω σε ένα ποστ επιλέγω να μου έρχονται σε emails τα σχόλια των άλλων σχολιαστων. Μου ήρθε ενα email από το μπλογκ σου και το είχε γράψει ένας ανώνυμος και μας έβριζε. Μπήκα στο μπλογκ σου για να του απαντήσω και δεν το βρήκα...

Takis Alevantis said...

Τα υβριστικά σχόλια θα σβύνονται. Έβαλα και moderation γιατί κάποιοι από τα παλιά (βλέπε «σωστός») δεν έχουν θεραπευτεί από τις ψυχώσεις τους. Μην ασχολείσαι, χάνεις το χρόνο σου!

Γιάννης Καραμήτρος said...

Δεν έχω καταλάβει τι σκατά έχουν τα Trolls στην θέση του εγκέφαλου...

Takis Alevantis said...

Just ignore them ...