Sunday 22 March 2009

Λίγη Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Κάθε πρωί αφού αφήσω το γυιό μου στη δουλειά του τραβάω για το γραφείο περνώντας μπροστά από ένα εντυπωσιακό και γυαλιστερό μοντέρνο άγαλμα του Ίκαρου.

Βρίσκεται μπροστά από το επιχειρηματικό πάρκο Ίκαρος στο Zaventem. Για τους υπόλοιπους διαβάτες το άγαλμα είναι ένα ακόμη έργο σύγχρονης τέχνης. Για μένα είναι ένας σύνδεσμος με το ελληνικό φως, με τη μυθολογία, με την Κρήτη και το Αιγαίο, με τον Όμηρο και τον Απόλλωνα.

Αλλά δεν είναι το μόνο έργο τέχνης που μου θυμίζει την Ελλάδα. Παλαιότερα, όταν χρησιμοποιούσα το Μετρό, επιβιβαζόμουνα στο σταθμό H. Debroux. Εκεί, τρία έργα τέχνης μου θύμιζαν έντονα την Ελλάδα. Πάνω από τις γραμμές του μετρό ένας πίνακας για την πτώση της Τροίας.
Απέναντι ένας καβαλάρης που θυμίζει το μύθο του Αλέξανδρου ο οποίος δαμάζει τον Βουκεφάλα. Και στην άλλη αποβάθρα ένας πιτσιρίκος που παίζει τον αεροπόρο καθισμένος στους ώμους ενός ενήλικα (Ιάσωνας; Άγιος Χριστόφορος;). Όλα αυτά με είχαν εντυπωσιάσει τόσο πολύ που είχα γράψει κι ένα ποιήμα στα γαλλικά (Vol mythique au Quai des Songes) για την Τροία και τον Βουκεφάλα και τον Ιάσωνα.

Αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα δεν απουσιάζει από τις Βρυξέλλες. Ένας δρόμος στα δυτικά προάστια της πόλης φέρει το όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Όπως και η οδός Αισώπου ή η πλατεία Σωκράτη στην πανεπιστημιούπολη της Louvain-la-Neuve, της νέας γαλλόφωνης Λουβαίνης που προέκυψε μετά τον διαχωρισμό του πανεπιστημίου της Leuven σε ολλανδόφωνο και γαλλόφωνο.

1 comment:

Γιάννης Καραμήτρος said...

Και στο ULB, στη κεντρική αίθουσα έχει ένα αντίγραφο ενός αγάλματος, ή του Πωσειδώνα ή του Δία.

Όσον αφορά την οδό Βενιζέλος το μόνο που έχω να πω είναι πως στις Ευρωεκλογές το κόμμα μου (Οικολόγοι Πράσινοι) χαντακωθήκαμε επειδή η φυλλάδα Esspresso ξέθαψε κάτι παλιές δηλώσεις του επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας όπου έλεγε να ονομαστεί ξανά ο δρόμος που περνάει από το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη Κεμάλ και αντίστοιχα στην Τουρκία να ονομαστεί ένας δρόμος Ελ. Βενιζέλος.

Πάντως αν θέλεις να ανεβάσεις και άλλο ποστ με θέμα "Λίγη Ελλάδα στις Βρυξέλλες" μπορείς να το αφιερώσεις στις ΕΧΟ εκκλησίες που υπάρχουν στο Βέλγιο. Θα μου πεις πως είναι κουτόφραγκοι, γιατί εμείς οι έξυπνοι Έλληνες συζητάμε εδώ και χρόνια που θα φτιαχτεί το ένα (μοναδικό) τζαμί της Αθήνας...