Saturday 6 September 2008

Αγορά αυτοκινήτου; Πανεύκολη!

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα (καινούργιο ή μεταχειρισμένο) αυτοκίνητο στο Βέλγιο
να είστε σίγουροι ότι δεν θα ταλαιπωρηθείτε με ουρές και δημόσιες υπηρεσίες. Αφού κανονίσετε τα της πληρωμής με τον πωλητή αυτός θα σας δώσει τα χαρτιά του αυτοκινήτου, δηλαδή το πιστοποιητικό συμμόρφωσης (που αποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο ικανοποιεί τις τεχνικές προδιαγραφες για να λάβει άδεια κυκλοφορίας), την κάρτα ταξινόμησης (αν αγοράζετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο) και φυσικά την απόδειξη αγοράς. Για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πρέπει να παραλάβετε και το πιστοποιητικό του τελευταίου τεχνικού ελέγχου.

Με τα χαρτιά αυτά πηγένετε στον ασφαλιστή σας που συμπληρώνει ένα έντυπο στο οποίο δηλώνει ότι το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο. Αυτό το έντυπο, στο οποίο πρέπει να επικολήσετε ένα χαρτόσημο που (αν δεν το έχει ο ασφαλιστής σας) το αγοράζετε από το ταχυδρομείο, το στέλνετε στην αρμόδια υπηρεσία ταχυδρομικά και μέσα σε μία εβδομάδα το πολύ παραλαμβάνετε στο σπίτι τις πινακίδες σας και τη νέα κάρτα ταξινόμησης. Σε λίγες μέρες θα σας έλθει και το έντυπο με την εντολή πληρωμής για την καταβολή των σχετικών φόρων κυκλοφορίας - που θα πληρώσετε μέσω τραπέζης χωρίς να περιμένετε στην ουρά.

2 comments:

athinovio said...

αυτό μπορεί να γίνει και για ξένους αγοραστες?

αν δηλαδή έρθω εκεί για 10 ημέρες μπορώ φεύγοντας να έχω καινούριο αυτοκίνητο?

The Author said...

Έτσι πούλησα το προηγούμενο αμάξι μου. Είδε την αγγελία πώλησης ένας Φιλανδός από το Tampere, συμφωνήσαμε την τιμή, ήρθε Βρυξέλλες, οδήγησε το αμάξι, πήγαμε μαζί στο ΚΤΕΟ για να πάρει το χαρτί του τεχνικού ελέγχου, την επόμενη ημέρα πήρε πινακίδες και ασφάλεια transit, την τρίτη ημέρα πήγαμε στην τράπεζα για να μου δώσει τα λεφτά - το συμφωνητικό που υπογράψαμε ήταν ένα απλό χαρτί με το όνομα του καθενός - και μετά οδήγησε το αμάξι του πίσω στην χώρα του.

Όσο και να μην σου αρέσει το Βέλγιο, πρέπει να παραδεχόμαστε κάποια πράγματα :-)