Monday 10 May 2010

Η ημέρα της Ευρώπης

Η ημέρα της Ευρώπης γιορτάστηκε στις Βρυξέλλες με τη διοργάνωση, για έβδομη συνεχή χρονιά του Φεστιβάλ Ταινιών Eurocine27. Σε 27 κινηματογραφικές αίθουσες των Βρυξελλών (αλλά και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων) προβλήθηκαν 27 ταινίες, μια από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος, στις ταινίες αυτές περιλαμβανόταν και ταινίες που είχαν επιλεγεί στο πλαίσιο του κινηματογραφικού βραβείου Lux το οποίο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος του βραβείου αυτού είναι να καταργήσει τους γλωσσικούς φραγμούς που εμποδίζουν την κυκλοφορία των κινηματογραφικών έργων στην ΕΕ μέσω της επιχορήγησης του υποτιτλισμού στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και της προσαρμογής των επιλεγμένων ταινιών για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του εορτασμού της 60ής επετείου από την διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν, που δρομολόγησε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, προπομπό της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεμέλιο της ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε ένα βιντεάκι για την ειρήνη στην Ευρώπη, την σημαντικότερη κατακτηση της ευρωπαϊκής ιδέας. Απολάυστε το!


1 comment:

Γιάννης Καραμήτρος said...

Σαν Ευρωπαϊστής θέλω να πω: χρόνια πολλά και καλά στην Ε.Ε.. Δυστυχώς με 27 μέλη η πολιτκή εννοποίηση μάλλον δεν θα υλοποιηθεί...

Αγνοούσα την ύπαρξη των 2 Φεστιβάλ...

Το video είναι πολύ καλό αλλά δυστυχώς υπάρχουν μερικές γωνιές στην ηπειρό μας οι οποίες ακόμα πολεμάνες. Κρίμα.

Υ.Γ. Πάλι καλά που είμαστε μέλη της ΟΝΕ γιατί αλλιώς θα είχαμε χρεοκοπήσει...