Sunday 17 May 2009

Διεθνής διαγωνισμός κλασικής Μουσικής Reine Elisabeth

Κι ενώ στη Μόσχα ο Νορβηγός βιολιστής κέρδιζε επάξια τον διαγωνισμό της Eurovision, στο Βέλγιο ανακοινώθηκαν τα ονόματα των δώδεκα διεθνούς κλάσης νέων (αλλά ολοκληρωμένων) βιολιστών, που στις 25 Μαΐου θα διαγωνιστούν στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού Reine Elisabeth.

Ο διαγωνισμός οργανώνεται κάθε χρόνο αλλά με διαφορετικό κάθε φορά αντικείμενο. Φέτος ο διαγωνισμός αφορά το βιολι, το 2010 το πιάνο. Παράλληλα διεξάγεται και διαγωνισμός σύνθεσης και το έργο που τελικά επιλέγεται εκτός από το βραβείο (10.000 €) παίζεται και στην τελική συναυλία της επόμενης χρονιάς.

Στον ιστότοπο του διαγωνισμού υπάρχουν τα βίντεο από τις ερμηνείες των διαγωνιζόμενων, αλλά και οι όροι συμμετοχής και η δυνατότητα υποβολής αίτησης. Βέβαια ο διαγωνσιμός αφορά νέους αλλά ολοκληρωμένους μουσικούς.

Αφισοκόλληση στο Βέλγιο

Μιλήσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση για τη σειρά με την οποία εμφανίζονται τα κόμματα στο Βέλγιο στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Η σειρά αυτή που αποτελεί αντικείμενο κλήρωσης χρησιμεύει και για τις αφισοκολλήσεις.

Κάθε δήμος εγκαθιστά σε πληθώρα σημείων ξύλινα πλαίσια στα οποία και μόνον τα κόμματα και οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να επικολλούν τις προεκλογικές τους αφίσες. Στα ξύλινα αυτά πλαίσια ακολουθείται η αρίθμηση του ψηφοδελτίου. Αν κάποιος υποψήφιος (ή οι πολιτικοί του φίλοι) κολλήσει αφίσες εκτός πλαισίου οι δημοτικές αρχές τις καλύπτουν με άσπρο χαρτί και καλούν το κόμμα οι αφίσες του οποίου «κρύφτηκαν» να ξανακολλήσει τις αφίσες του. Οι παραβάτες μπορεί ακόμη και να να μηνυθούν.

Οι φίλοι ή οι συγγενείς των πολιτικών που θέλουν να τους βοηθήσουν μπορούν να βάλουν αφίσες στις αυλές τους ή στα παράθυρα των διαμερισμάτων τους ή ακόμη στις προθήκες των καταστημάτων τους.

Έτσι αποφεύγεται η αφισορύπανση αφού λίγες μέρες μετά τις εκλογές οι δήμοι, και οι ιδιώτες απομακρύνουν τις σχετικές αφίσες, ενώ οποιος αφισοκολλήσει ανεξέλεγκτα κινδυνεύει με μηνύσεις και καταγγελίες.

Thursday 7 May 2009

Κάρτα απεριόριστων διαδρομών έναντι πινακίδας κυκλοφορίας ΙΧ

Ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων μειώνοντας το τέλος ταξινόμησης, ή επιτρέπει την κυκλοφορία των ταξί στις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας των λεωφορείων, στο Βέλγιο οι περιφερειακές κυβερνήσεις Φλάνδρας και Βαλλονίας έχουν εδώ και μερικά χρόνια καθιερώσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής της πινακίδας του ΙΧ αυτοκινήτου με κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλη την οικογένεια.

Αν αποφασίσετε να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητό σας ή να το πουλήσετε (χωρίς φυσικά να το αντικαταστήσετε), επιστρέφοντας την πινακίδα κυκλοφορίας, οι οργανισμοί υπεραστικών συγκοινωνιών της Φλάνδρας (De Lijn) και της Βαλλονίας (TEC) σας προσφέρουν δωρεάν μια κάρτα απεριόριστων διαδρομών τριετούς διάρκειας για όλα τα μέλη της οικογένειας. Στην Βαλλονία ο TEC σας προσφέρει επίσης και τη δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου υπό πολύ ευέλικτους όρους (π.χ. ενοικίαση για μια ώρα). Όσοι καταλαβαίνουν γαλλικά μπορούν να ακούσουν και παλαιότερη ραδιοφωνική διαφήμιση του προγράμματος (όταν η προσφερόμενη κάρτα ήταν διετούς διάρκειας).

Από το 2006 που ξεκίνησαν τα σχετικά προγράμματα έχουν εκδοθεί 9.000 περίπου τέτοιες κάρτες, με αντίστοιχες ακινητοποιήσεις ΙΧ αυτοκινήτων. Το πρόγραμμα επιδοτείται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε επειδή το κράτος χάνει έσοδα από τα απωλεσθέντα τέλη κυκλοφορίας.