Tuesday 27 July 2010

Διεθνής συνάντηση χειροπάλης

Το περασμένο σαβατοκύριακο στο Ροσφόρ, μια μικρή πόλη στο νότιο Βέλγιο πραγματοποιήθηκε το 19ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χειροπάλης (bras de fer στα γαλλικά, armwrestling στα αγγλικά). Η εκδήλωση συγκέντρωσε 148 αθλητές από όλη την Ευρώπη ενόψει του διεθνούς πρωταθλήματος που θα γίνει το δεκέμβριο στο Λας Βέγκας.
Το άθλημα, στο οποίο συμμετέχουν και γυναίκες, έχει αυστηρούς κανόνες και απαιτεί ... γερά μπράτσα.
Γιατί στο Ροσφόρ; Γιατί εκεί εδρεύει η Βελγική Ομοσπονδία Χειροπάλης. Υπάρχει ελληνική δραστηριότητα στον τομέα αυτό; Και βέβαια. Δες σχετική αναφορά σε άρθρο του Ν. Κωνσταντόπουλου στην Καθημερινή. Δραστηριότητα αναπτύσσεται στην Καλλιθέα (γυμναστήριο ΑΜΙΛΛΑ, Λέσχη Χειροπάλης Καλλιθέας), ανώ υπάρχει και σχετική σελίδα στο φατσοβιβλίο. Το άθλημα ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην Αμερική όπου και μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για την τεχνική και τα μυστικά του.

Thursday 22 July 2010

Παχύσαρκοι στρατιωτικοί ...

Εθνική γιορτή του Βελγίου χτες 21 Ιουλίου. Οι Βέλγοι γιόρτασαν με την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση και την επίσημη δοξολογία αλλά και με μια λαϊκή γιορτή στο πάρκο μπροστά στο κοινοβούλιο και στο παλάτι στις Βρυξέλλες. Παρόλη τη συννεφιά, κατά την παρέλαση δεν σημειώθηκε η πατροπαράδοτη «εθνική νεροποντή» (drache nationale). Έπεσαν μόνο λίγες σταγόνες, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Μιά μέρα μετά την παρέλαση το υπουργείο εθνικής άμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκινά ένα ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του υπερβολικού βάρους των βέλγων στρατιωτικών. 60% των βέλγων στρατιωτικών είναι υπέρβαροι και 15% παχύσαρκοι. Ας σημειωθεί ότι η μέση ηλικία των στρατιωτικών στο Βέλγιο είναι 40 έτη.

«Πρέπει να απαλαγούμε από την εικόνα του 'χοντρού στρατιωτικού'», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου εθνικής αμύνης. «Όπως κι οι πυροσβέστες έτσι κι οι στρατιωτικοί πρέπει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση», πρόσθεσε.