Saturday 12 December 2009

Μεγάλες ταχύτητες

Με τα εγκαίνια του τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Αμβέρσας και συνόρων Βελγίου-Ολλανδίας, το Βέλγιο ολοκλήρωσε την υποδομή για τον σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων (TGV) σε όλη του την επικράτεια. Έτσι σήμερα με το Eurostar ή το Thalys, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε απόσταση λιγότερη από 2 ώρες από το Λονδίνο, 1½ ώρες από το Παρίσι και σε λιγότερο από 2 ώρες από το Άμστερνταμ ή την Κολωνία. Το μεγάλο αυτό έργο του οποίου ο σχεδιασμός ἀρχισε το 1988, στοίχισε 5 δις ευρώ και η υλοποίησή του διήρκεσε 16 χρόνια.

Τα τραίνα υψηλών ταχυτήτων μπορούν τώρα να αναπτύσσουν ταχύτητες έως 300 χιλιόμετρα την ώρα και προβλέπεται ότι θα κατακτήσουν σημαντικά μερίδια των αντίστοιχων αγορών από τις αεροπορικές εταιρείες. Η μετακίνηση με τραίνο υψηλών ταχυτήτων εκτός από οικολογική επιλογή προσφέρει και δυνατότητες που δεν προσφέρει το αεροπλάνο όπως η χρησιμοποίηση κινητού τηλεφώνου ή η σύνδεση με το διαδίκτυο (για να μην αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει όριο στο βάρος των αποσκευών).

Η μόνη γραμμή που δεν θα αναβαθμιστεί για να επιτρέπει τις υψηλές ταχύτητες είναι η γραμμή Βρυξέλλες-Λουξεμβούργο. Οι οικονομικές αναλύσεις έδειξαν ότι η γραμμή δεν θα ήταν κερδοφόρα κι έτσι απλώς θα βελτιωθεί για να επιτρέπει ταχύτητες μέχρι 160 χιλιόμετρα την ώρα (χρόνος διαδρομής 2 ώρες περίπου). Να σημειωθεί ότι το 80% των σιδηροδρόμων του Βελγίου είναι ηλεκτροκίνητοι.

Ας αναφερθεί εδώ και η πολιτική των βέλγικων σιδηροδρόμων να αποζημιώνουν τους επιβάτες σε περίπτωση καθυστερήσεων. Για καθυστερήσεις άνω των 60 λεπτών δικαιούστε αποζημίωσης 100%. Αν επί ένα εξάμηνο από μια πρώτη καθυστἐρηση έχετε τουλάχιστον 20 δεκαπεντάλεπτες καθυστερήσεις, δικαιούστε αποζημίωσης 25% για κάθε δεκαπεντάλεπτη καθυστἐρηση, ή 50% για κάθε ημίωρη καθυστέρηση. Αν στο εξάμηνο έχετε 10 τουλάχιστον ημίωρες καθυστερήσεις δικαιούστε αποζημίωσης 50%. Δεν σας δίνουν βέβαια χρήματα αλλά κουπόνια ισοδύναμης αξίας που ισχύουν επί ένα έτος.

Thursday 3 December 2009

Παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ακτιβιστών κατά της παγκοσμιοποίησης

Το εφετείο της Λιέγης καταδίκασε πρόσφατα το βελγικό κράτος να καταβάλει αποζημίωση από 2.000 ευρώ σε τέσσερεις ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης οι οποίοι απαλάχτηκαν της κατηγορίας συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Το δικαστήριο καταδίκασε μάλιστα την καταχρηστική χρησιμοποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2001 όταν οι τέσσερεις ακτιβιστές οργάνωσαν στη Λιέγη, με άδεια των αρχών, διαδήλωση κατά της συνόδου κορυφής του Ecofin. Μετά από μια διετία οι ακτιβιστές πληροφορήθηκαν ότι οι αρχές είχαν κινήσει εναντίον τους διαδικασία παρακολούθησης των κινητών τους τηλεφώνων και του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου επειδή θεωρήθηκαν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Και μάλιστα η διαδικασία κινήθηκε με άδεια εισαγγελέα χωρίς όμως οι ίδιοι να έχουν ενημερωθεί επίσημα.

Οι τέσσερεις ακτιβιστές κατήγγειλαν την παραβίαση των θεμελειωδών τους δικαιωμάτων υπογραμμίζοντας ότι η διαδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο του κοινωνικού κινήματος που με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξομειωθεί με τρομοκρατική δραστηριότητα. Αθωώθηκαν σε δύο περιπτώσεις από την δικαιοσύνη πριν προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση από το βελγικό κράτος. Η πρόσφατη απόφαση του εφετείου που τους δικαίωσε επιβεβαιώνει τις καταχρηστικές παρακολουθήσεις κατά παράβαση του αντιτρομοκρατικού νόμου και κρίνει αδικαιολόγητη την έφεση που υπέβαλαν οι δικαστικές αρχές κατά της πρωτόδικης απόφασης. Μάλιστα κρίνει εσφαλμένη ακόμη και την αρχική εισαγγελική παραγγελία για τις παρακολουθήσεις.