Tuesday 24 November 2009

Φόρος ακίνητης περιουσίας (μικρής και μεγάλης)

Όταν πρωτοκατοικηθεί ένα σπίτι στο Βέλγιο ο ιδιοκτήτης του πρέπει να το δηλώσει μέσα σε 30 μέρες στο Κτηματολόγιο (cadastre) το οποίο καθορίζει το «κτηματολογικό εισόδημα» (revenu cadastral). Πρόκειται για το ετήσιο ενοίκιο που θα απέφερε το σπίτι (ή το διαμέρισμα) αν ήταν νοικιασμένο. Αν το σπίτι δεν νοικιαστεί αυτό το θεωρητικό εισόδημα προσδιορίζεται με βάση τον μέσο όρο των ενοικίων της περιοχής.

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας (précompte immobilier) καθορίζεται στη συνέχεια ως ποσοστό αυτού του θεωρητικού εισοδήματος (1,25% για την Βαλλονία και τις Βρυξέλλες και 2,5% για την Φλάνδρα). Φυσικά αν είστε πολύτεκνοι, αν έχετε ανάπηρους στην οικογένεια ή αν το σπίτι νοικιάζεται ως κοινωνική κατοικία δικαιούστε μείωσης του φόρου.

Φόρο ακίνητης περιουσίας πληρώνουν ΟΛΑ τα ακίνητα. Αν κάνετε σημαντική ανακαίνιση του σπιτιού πρέπει επίσης να την δηλώσετε στο Κτηματολόγιο γιατί ενδεχομένως η τιμή ενοικίασης του σπιτιού (και συνεπώς το κτηματολογικό εισόδημα) ίσως να έχει αλλάξει. Αν εντωμεταξύ έχουν αλλάξει και οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή σας (αναβάθμιση ή υποβάθμιση) είναι σίγουρο ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα αλλάξει επίσης (αύξηση ή μείωση). Φυσικά μπορείτε να κάνετε ένσταση αν έχετε αντιρρήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες (στα γαλλικά) στο Βελγικό Υπουργείο Οικονομικών.

Tuesday 3 November 2009

Μια βραδυά στην όπερα ... της Νέας Υόρκης

Αν πάτε στη Νέα Υόρκη και θελήσετε να περάσετε μια βραδυά στην περίφημη Μητροπολιτική Όπερα όχι μόνο πρέπει να φροντίσετε να κλείσετε θέσεις εγκαίρως αλλά και μια σωστή θέση ίσως σας στοιχίσει γύρω στα 295 δολάρια. Και πάλι όμως, αν θέλετε να παρακολουθήσετε από κοντά τους τραγουδιστές ίσως και τα παραδοσιακά κυάλια να μην είναι αρκετά. Τι θα λέγατε όμως αν ένας φίλος σας πρότεινε να παρακολουθήσετε μιαν όπερα από την Met με υπότιτλους στη γλώσσα σας, ακούγοντας και βλέποντας τους τραγουδιστές από κοντά (τόσο που να μπορείτε να μετρήσετε ακόμη και τις σταγόνες του ιδρώτα στο μέτωπό τους) αλλά έχοντας επίσης την ευκαιρία να μπείτε στα παρασκήνια για να δείτε πως στήνονται τα σκηνικά και να ακούσετε τους συντελεστές της παράστασης σε αποκλειστικές συνεντεύξεις. Και όλα αυτά με 18 μόλις ευρώ - και χωρίς ταξίδια και jet lag.

Από το 2007 η Met οργανώνει τηλεοπτικές αναμεταδόσεις των παραστάσεων σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο και μάλιστα σε υψηλή ευκρίνεια (high definition). Έτσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων L'Opéra au Cinema στο Kinepolis στις Βρυξέλλες παρακολουθήσαμε στις 10 Οκτωβρίου μια καταπληκτική Tosca και στις 24 μια θεαματική Aida. Το πρόγραμμα των μελλοντικών παραστάσεων περιλαμβάνει Turandot, Τα παραμύθια του Hoffmann, Κάρμεν και Simon Boccanegra (με τον Plácido Domingo).



Αν περάσετε από τις Βρυξέλλες και σας αρέσει η όπερα κλείσετε εισητήρια μέσω διαδικτύου και ζήσετε μια μοναδική βραδυά ... στην Όπερα της Νέας Υόρκης!