Saturday 11 April 2009

Ευρωεκλογές στο Βέλγιο

Σε αντίθεση με τα ελληνικά κόμματα που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει προγράμματα και υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές (δες τα σχετικά άρθρα στο http://alevantis.blogspot.com/), τα γαλλόφωνα βέλγικα κόμματα έχουν μπει για τα καλά στην προεκλογική εκστρατεία και έχουν όλα ανακοινώσει τους καταλόγους με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Συνολικά στις εκλογές συμμετέχουν 12 κόμματα και στο ψηφοδέλτιο θα έχουν συγκεκριμένη σειρά που καθορίζεται με κλήρωση.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Mouvement Réformateur (MR) που ανήκει στους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους έχει τεθεί ο Louis MICHEL, νυν Επίτροπος για την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια. Η λίστα περιλαμβάνει νυν μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και τον σημερινό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Βελγίου. Στο ψηφοδέλτιο του Partie Socialiste (PS) την πρώτη θέση έχει ο Jean-Claude MARCOURT, Υπουργός Οικονομίας και Απασχόλησης της Βαλονίας και ακολουθούν μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και αρκετοί βουλευτές ή/και γερουσιαστές που όμως είναι και δήμαρχοι, δηλαδή έχουν άμεση επαφή με τον κόσμο.

Το Centre Democrate Humaniste (CDH) που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατεβάζει στην πρώτη θέση την Anne DELVAUX που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γερουσίας. Τέλος στο ψηφοδέλτιο του οικολογικό κόμμα ECOLO την πρώτη θέση έχει η Isabelle DURANT συμπρόεδρος του κόμματος.

Οι Βέλγοι θα ψηφίσουν στις 7 Ιουνίου και για την ανάδειξη των περιφερειακών κοινοβουλίων της Φλάνδρας, της Βαλλονίας, της Περιφέρειας των Βρυξελλών και της Γερμανόφωνης Κοινότητας. Η ψηφοφορία και για τις δύο εκλογές γίνεται με σταυρό (μπορεί κανείς να επιλέξει ένα κόμμα ή έναν ή περισσότερους υποψήφιους του ιδίου κόμματος). Οι 22 έδρες του Βελγίου κατανέμονται αναλογικά στους ολλανδόφωνους (13), στους γαλλόφωνους (8) και στους γερμανόφωνους (1). Κάθε πολίτης λαμβάνει ατομική πρόσκληση για να πάει να ψηφίσει, ενώ προβλέπεται ψήφος με εξουσιοδότηση και επιστολική.

Saturday 4 April 2009

Οι μύθοι της βελγικής ιστορίας

Ο Νίκος Δήμου στο άρθρο του «Μύθοι και Λήθη» αναφέρθηκε στο βιβλίο που συντόνισε η Anne Morelli για τους μεγάλους μύθους του Βελγίου (Les Grands Mythes de l'histoire de Belgique de Flandre et de Wallonie). Ας δώσουμε εδώ μερικά από τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου απλώς για πληροφόρηση.

Από όλους τους λαούς της Γαλατίας οι πιο γενναίοι είναι οι Βέλγοι. Υπερβολή του Ιουλίου Καίσαρα στο έργο του «Ο πόλεμος της Γαλατίας» (Bello Gallico) για να δικαιολογήσει την πολιτική της καμμένης γης που εφάρμοσε στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής Βόρειας Γαλλίας και του Βελγίου.

Οι «Βέλγοι» βασιλείς Κλοβίς και Καρλομάγνος. Προσπάθειες να αποδειχτεί ότι οι διαμάχες των φλαμανδών με τους βαλλόνους αποτελούν συνέχεια της διαμάχης Φράγκων και Γαλλορωμαίων.

Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν. Ο Βέλγος «άγιος» των προπαγανδιστών αποδεικνύεται πως γεννήθηκε στη Γαλλία και ήταν ένας ανήθικος εκμεταλευτής, αχόρταγος και ξεδιάντροπος.

Ο Βέλγος «εκπολιτιστής» Πέτρος ο Ερημίτης. Ο υποτιθέμενος πρωτεργάτης της πρώτης σταυροφορίας δεν γεννήθηκε στο Βέλγιο και φυσικά οι σταυροφορίες με κανένα τρόπο δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εκπολιτιστικές εκστρατείες των Βέλγων σταυροφόρων.